MRI בטן – המדריך המלא

תוכן עניינים

MRI בטן מדריך

בחלל הבטן נמצאים איברים רגישים וחשובים מאוד: הכבד, הכליות, הלבלב, מערכת העיכול ובפרט המעיים וגם שלפוחית השתן. בכל מקרה שבו ישנה בעיה הקשורה לתפקוד המערכות והאיברים הנ”ל, או כשישנו חשד למחלה או פגיעה, נדרש בירור מעמיק ויסודי. הדרך לכך עוברת בבדיקת MRI בטן, ובעמוד זה תמצאו מידע מפורט בנושא.

מה זה MRI בטן?

MRI  בטן הינו הליך הדמייתי המבוצע בידי מכשיר “דימות תהודה מגנטית” העושה שימוש בשדות מגנטים וגלי רדיו ללא קרינה מייננת. הבדיקה מספקת לרופאים תמונה תלת מימדית, מדוייקת וחדה על איברי הבטן הפנימיים ומשום כך משמעותית ביותר לאיבחון.

כדי להבין מה בעצם קורה במהלך הבדיקה, יש להקדים כי האטומים בגופנו, כמו כוכבי לכת, מסתובבים סביב צירי סיבוב, בגלקסיה הענקית שנקראת הגוף, תופעה פיזיקלית זו מכונה “ספין”. האטום הפשוט ביותר שמורכב מפרוטון ואלקטרון נקרא מימן, ודווקא בשל הפשטות שלו הספין שלו יכול להיות מושפע משדות מגנטים. במהלך הבדיקה מופעל שדה מגנטי בעוצמה בטוחה שמספיקה “לסדר” את הספינים בפרוטונים של המיימנים בכיוון אחד. לאחר מכן גלי הרדיו שמופעלים יוצרים שינוי בכיוון הספין שבתורו גורם ל”תהודה” ברת מדידה. בשל העובדה שאטום המימן מרכיב באופן משמעותי את מולקולת המים (מורכבת משני אטומי מימן ואטום חמצן) והמים מהווים רכיב משמעותי ברקמות הרכות בגוף – הבדיקה מאפשרת לסרוק את הרקמות הללו תוך קבלת הפרדה לפי צפיפות המים ברקמה. בשל השימוש בשדות מגנטים וגלי רדיו ללא עירוב של הליך פולשני או קרינה מייננת (בניגוד לרנטגן) הבדיקה נחשבת למתקדמת ובטוחה במיוחד.

הכנה לבדיקת MRI בטן

משך השהות בתוך מכשיר ה- MRI הוא בדרך כלל בין 30 ל-45 דקות. יש הבדלים בין בדיקות שונות בהתאם לאיבר שבו מתמקדים ולממצאים שאותם מחפשים, ועוד גורם שמשפיע על משך הזמן הוא ההתנהגות של הנבדקים: מכשיר הדימות בתהודה מגנטית (Magnetic Resonance Imaging, ובראשי תיבות MRI) רגיש מאוד לתזוזות, ולכן כל תנועה עלולה להאריך את משך הבדיקה בגלל הצורך לחזור על אותו מקטע.
הבדיקה עצמה אינה פולשנית ולא כרוכה בכאב. כן תיתכן אי נוחות, ולאנשים שחווים לחץ במקומות סוגרים מומלץ ליידע מראש את צוות המכון, ולקבל עזרה. האפשרויות הן זריקת טשטוש, אמצעי הרגעה אחרים וכשאין ברירה גם הרדמה מלאה.
מכשיר ה-MRI הוא שדה מגנטי חזק מאוד, ולכן אסור להיכנס אליו עם פריטי מתכת כגון מפתחות, שעונים, תכשיטים וגם כרטיסי אשראי ומכשירים סלולריים. כדאי להגיע לבדיקה בבגדים רפויים שעוזרים לעבור את אותן 30-45 דקות בנוחות מרבית. החזרה לשגרה הינה מידית, פרט למקרים שבהם בוצעה MRI בטן תחת הרדמה מלאה או טשטוש. נשים מניקות יכולות לשוב ולהניק כבר באותו היום, ואפשר גם להמתין 12-24 שעות ליתר ביטחון.

באילו מקרים מומלצת בדיקת MRI בבטן?

בדיקות MRI בטן מתבצעות כאמור כשישנו חשש לבעיה משמעותית באחד מהאיברים שבחלל הבטן. בפרט מומלצת בדיקה זו כשיש חשד לדלקת כבד נגיפית (מסוג B או C), במקרים של שחמת הכבד, לזיהוי חסימה בדרכי המרה, כחלק ממעקב אחרי סרטן בלבלב (או באיברים אחרים בחלל הבטן), במקרים של קרוהן או קוליטיס, ועוד.

מדוע MRI היא בדיקה מדויקת מאוד?

בתוך ה-MRI שורר כאמור שדה מגנטי רב עוצמה. הטכנאי שמבצע את הבדיקה בפועל משגר גלי רדיו אל חלל הבטן, וליתר דיוק אל האיבר הספציפי שעבורו נדרש מידע עדכני ומפורט. גלי הרדיו מייצרים תזוזה של יוני מימן אשר נמצאים בתוך מולקולות מים (שמרכיבות רקמות שונות באיברי הגוף). לאחר שנפסק שידור גלי הרדיו, יוני המימן חוזרים למקום המקורי שלהם. התזוזה הנ”ל גורמת להדהוד אשר מתורגם לתמונה תלת ממדית של הלבלב, הכבד, כיס המרה, המעיים וכו’.

החשיבות הרבה של פענוח מקצועי

שיטת הפעולה של מכשיר ה-MRI הופכת אותו לאמצעי דימות בעל פוטנציאל רב לקבלת תמונת מצב מלאה ומדויקת להפליא של חלל הבטן. יחד עם זאת ישנה עוד חוליה קריטית בשרשרת: הפענוח. שגיאה בשלב זה – ולמרבה הצער במסגרת הרפואה הציבורית מתרחשות לא מעט שגיאות תוך כדי פענוח בדיקות MRI, עקב העומס הרב – תוביל לאבחון שגוי ולטיפול לא נכון (או היעדר טיפול למרות שהמצב מחייב זאת, ועוד סיכון הוא טיפול מורכב לאדם שכלל לא זקוק לכך). פענוח פרטי שמתבצע ע”י רדיולוג ותיק ועתיר ניסיון מפחית את הסיכון לטעות ולמעשה מבטיח אבחון מדויק לחלוטין.

פענוח MRI הינו תהליך מקצועי חיוני שמשלב בין טכנולוגיית הMRI לידע הקליני של הרדיולוג המומחה. מטרת הפענוח להגיע לאבחנה רפואית מדוייקת באמצעות ניתוח מעמיק של תוצאות הבדיקה המסתמך על ידי נסיוני רחב וכלים טכנולוגים מתקדמים. התהליך מתחיל בסקירת ההיסטוריה הרפואית האישית של המטופל, השוואה לצילומים קודמים במידה וקיימים ועיון קפדני של התוצאות העדכניות עבור איתור פתולוגיות. הפענוח חשוב למנעד רחב של מצבים רפואיים בהם חשד לגידולים, זיהומים ופגיעות ברקמות.

במערכת הבריאות הציבורית קיים מחסור חמור ברדיולוגים המוביל לעומס רב ולזמני פענוח שמתארכים עד לחודש, זמן שיכול להיות קריטי להתחלת טיפול. מצב זה גם מגביר את הסיכון לטעויות ואי דיוקים בפיענוח שלפי מבקר המדינה מגיעים לידי 20%. משום כך, על אף העלות הגבוהה יחסית, יש יתרון מובהק לפענוח MRI פרטי שמפחית את הסיכון לטעויות ומקצר משמעותית את זמן הפענוח.

לאור צרכי השעה, ומתוך הבנה של חשיבות פענוח מקצועי, מדוייק ומהיר, אנו מזמינים אתכם לקבלת פענוח תוך 24 שעות בקליניקה הפרטית של פרופסור חן הופמן. פרופ’ הופמן הינו ניורורדליולוג מומחה בעל ניסיון עשיר של למעלה מ-25 שנה בתחום והכשרה בינלאומית מארה”ב, איטליה ושוויץ. פרופ’ הופמן חולק את ידיעותיו הקליניות כמרצה בכיר באוניברסיטת תל-אביב ומכהן כיו”ר החברה לנוירורדיולוגיה בישראל וכמנהל היחידה לנוירורדיולוגיה לא פולשנית במרכז הרפואי שיבא וכן כאחראי על הדמיית מוח בילדים ובעוברים.

שאלות ותשובות

מה מטרת ה-MRI בטן?

מטרת בדיקת MRI בטן הינה קבלת תמונה אבחנתית מקיפה ומדוייקת של איברי הבטן הפנימיים בדגש על האיבר מושא הבדיקה. הבדיקה מספקת לרופא את המידע הדרוש לשם המשך האבחנה וקביעת טיפול הולם ומותאם במידת הצורך.

האם צריך לצום לפני MRI בטן?

כאשר בדיקות MRI – בטן מכוונות לממצאים על מערכת העיכול, יש להימנע מאכילה 4-6 שעות טרם הבדיקה וזאת על מנת למזער הפרעה להדמיית האיברים ולהבטיח איכות בדיקה מיטבית. עם זאת, נוזלים צלולים, כגון מים ותה (ללא חלב), ניתנים לצריכה עד שעתיים לפני מועד הבדיקה.

כמה זמן נמשכת בדיקת MRI בטן?

משך הבדיקה משתנה בהתאם לאיבר המטרה, חומר הניגוד במידת הצורך, וכן לתזוזות המטופל. בדרך כלל הבדיקה אורכת בין חצי שעה ל45 דקות סך הכל. אחר הבדיקה במידה והיא כללה חומר ניגוד או תרופת הרגעה יש להמתין עד חצי שעה נוספת למעקב.


אולי יענין אותך גם:

פרופ' חן הופמן, נוירורדיולוג בכיר
פרופ' חן הופמן, נוירורדיולוג בכיר

מנהל היחידה לנוירורדיולוגיה ואחראי על הדמיית מוח בילדים ועוברים בבית החולים ספרא לילדים במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. מדריך ומרצה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב.
זקוקים לייעוץ, חוות דעת או פענוח מהיר של MRI או CT? צרו קשר.

צרו קשר
לפרטים ושאלות נוספות: