MRI עוברים

בדיקות רפואיות הן חלק בלתי נפרד מההיריון, ומטרתן להבטיח את בריאותם ורווחתם הן של האם והן של העובר המתפתח. בין הבדיקות הללו, סריקות אולטרסאונד (US) הן כבר שנים הסטנדרט לבחינת התפתחות העובר. עם זאת, כאשר עולים חשדות עקב ממצאים חריגים במהלך אולטרסאונד שגרתי, הערכה מעמיקה יותר הופכת להכרחית. זה המקום שבו MRI עוברי, במיוחד MRI למוח העובר, מופיע ככלי אבחוני רב עוצמה המספק תמונה מקיפה ומפורטת של מוח העובר.

MRI עוברי: מבט מעמיק יותר על בריאות העובר

בעוד שאולטרסאונד נותר אבן יסוד בטיפול טרום לידתי, ישנם מקרים שבהם הוא אינו מסוגל לספק תמונה מלאה של בריאות העובר. כאשר אולטרסאונד בסיסי מעורר חששות, רופאים עשויים לבחור ב-MRI עוברי כדי לקבל תמונה מפורטת ומדויקת יותר. MRI עוברי מתמקד בדרך כלל בהערכת מוח העובר, אם כי ההתקדמות במדע הרפואה הרחיבה את התועלת שלו לבחון גם איברים מתפתחים אחרים.

התרחיש הנפוץ ביותר ל-MRI מוחי עוברי הוא במהלך השליש האחרון של ההיריון, אך במקרים מסוימים, כבר בשבוע ה-20 אנשי מקצוע רפואיים עשויים להמליץ על סריקה זו. המטרה של MRI למוח העובר היא להשיג הבנה מורכבת של החומר הלבן במוח, החומר האפור, לזהות שינויים איסכמיים, לזהות זיהומים, ואפילו לחשוף נוכחות של גידולים או חריגות אחרות שעלולות לשבש את התפתחות המוח התקינה.

הפרוצדורה של MRI עוברי

במהלך בדיקת MRI לעובר, האישה ההרה חייבת לשכב בשקט, ללא כל תנועה, על הגב או על צד שמאל. חוסר התנועה מבטיח שניתן לבחון את מוח העובר ואיברים אחרים ללא הפרעות, מה שמאפשר הדמיה מדויקת. באופן דומה, עדיף שהעובר יישאר דומם ככל האפשר במהלך הסריקה. עם זאת, לאור האופי הבלתי צפוי של תנועת העובר, במקרים בהם העובר מפגין פעילות מוגזמת, האם עלולה לקבל כדור הרגעה כדי להבטיח בדיקה מוצלחת. ראוי לציין שחלק מהנשים ההרות עשויות לעבור את הבדיקה במכשירי MRI מיוחדים עם פתחים רחבים יותר כדי להתאים לצרכים הייחודיים שלהן ולהבטיח נוחות.

בטיחות של MRI עוברי

אחת הדאגות העיקריות להורים לעתיד היא הבטיחות של ביצוע בדיקת MRI במהלך ההיריון. למרבה המזל, ידע רפואי עדכני וניסיון קליני רב מספקים ביטחון חזק בנוגע לבטיחות של MRI עוברי. נכון להיום, אין סכנה מתועדת הקשורה בהליך זה, לא לעובר ולא לאם. כתוצאה מכך, הנחיות רפואיות מתירות ביצוע בדיקות MRI עוברי כאשר יש חשש לבריאות העובר.

היעילות של MRI בהשלמת בדיקת US

השילוב של אולטרסאונד ו-MRI בטיפול טרום לידתי הוא בעל ערך רב. MRI עוברי ממלא תפקיד מכריע בהשלמת האבחון כאשר אולטרסאונד לבדו אינו יכול לספק תשובה מוחלטת. ישנם תרחישים ספציפיים שבהם השילוב של כלי אבחון אלה מועיל במיוחד:

פגמים מבניים לאורך קו אמצע המוח

סריקות אולטרסאונד עלולות להיות מוגבלות באיתור מומים מבניים בקו האמצע של מוח העובר, כגון אלו בתיצלובת האופטית, בלוטת יותרת המוח וב-Olfactory bulbs. MRI מספק מבט רב כיווני, משפר את ההבנה של מבנה קליפת המוח וחריגות בה.

בדיקת החומר הלבן

הטרוטופיות תת-אפנדימליות המשפיעות על חדרי המוח עשויות להוות אתגרים בהדמיית אולטרסאונד עקב הפרדת ניגודיות לקויה. MRI, עם רזולוציית הניגודיות המעולה שלו, מסייע בזיהוי נגעים אלו, במיוחד במקרים של חשד לטוברוס סקלרוזיס.

הפרעות ביצירת קפלי המוח

הפרעות התפתחותיות עדינות כמו פולימיקרוגיריה ו-Closed Lip Schizencephaly, כמו גם הפרעות נדידת נוירונים, הן לרוב חמקמקות בבדיקות אולטרסאונד. MRI יכול להציע תובנות מדויקות יותר על סמך תצפיות ישירות.

הפרעות בחלל הסב-מוחי

אולטרסאונד יכול לאבחן הרחבת חלל פתולוגית, אך MRI מצטיין בהבחנה בין החלל הסב-מוחי לבין החלל התת-קשיתי והתת-עכבישי.

הדגמת גזע המוח

תיאור מדויק של גזע המוח מוגבל עם אולטרסאונד, מה שהופך את ה-MRI לחיוני באבחון מצבים כמו היפופלזיה.

בדיקת MRI עובר אצל פרופ׳ חן הופמן

MRI עוברי, במיוחד כאשר מתמקדים במוח העובר, הוא מרכיב קריטי בטיפול טרום לידתי כאשר עולה הצורך. הוא מציע רמת פירוט ודיוק ללא תחרות בעת הערכת בריאות העובר. פרופיל הבטיחות שלו, בשילוב עם יכולתו להשלים אולטרסאונד באבחון מקרים מורכבים, הופכים אותו לכלי בעל ערך בהבטחת רווחתם של האם והתינוק כאחד.

פירוש התוצאות של MRI עוברי הוא מורכב ומאתגר, אפילו עבור אנשי מקצוע רפואיים מנוסים. יש כיום מעט ניסיון בעולם ובארץ בפענוח MRI למוח העובר. לכן, ניתוח יסודי של התוצאות חיוני לאבחון מדויק וקבלת החלטות רפואיות בהתאם. פרופ׳ חן הופמן הוא נוירורדיולוג מומחה, מנהל שירות לנוירורדיולוגיה לא פולשנית, ואחראי הדמיית מוח בילדים ובעוברים במחלקת הדימות, מרכז רפואי ע"ש שיבא בית חולים תל השומר. פרופ׳ הופמן עוזר להורים בייעוץ, ליווי, ואבחון תוצאות MRI לעובר. בבדיקה כה משמעותית, חשוב לבחור בפענוח המקצועי והמדויק ביותר של MRI למוח העובר.

לפרטים ושאלות: