אמ אר אי עמוד שידרה - MRI

עמוד השדרה הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר בגוף האדם. הוא זה שנושא עליו את כל המשקל של פלג הגוף העליון, מקנה לנו את היציבות ההכרחית בכל תנועה ופעולה ומגן על חוט השדרה שמהווה חלק מרכזי במערכת העצבים ובתפקוד התקין של כל מערכות הגוף.

בהתאם כל בעיה שקשורה לעמוד השדרה עלולה לפגוע במידה משמעותית בבריאות שלנו ובאיכות החיים שלנו. בנוסף, בגלל העומס הרב שמוטל על איבר זה, גם פגיעה קלה עלולה להחמיר מאוד ללא טיפול מתאים. הבסיס לטיפול הוא אבחון מפורט, כשבחלק מהמקרים נדרשת בדיקת MRI כדי לזהות במדויק את מצב המרכיבים השונים של עמוד השדרה. בעמוד זה תמצאו מידע אודות בדיקות MRI של עמוד השדרה, המצבים שבהם מומלצת בדיקה מתקדמת זו, הסיבות הנפוצות לכאבי גב והאבחון שלהן, בדיקות MRI עמוד שדרה לילדים והמלצות כלליות לקראת MRI.

המקרים שבהם מומלץ להגיע לבדיקת MRI של עמוד השדרה

מצד אחד לא כל כאב חולף בגב מצדיק MRI שהינה בדיקה יקרה, אבל מצד שני יש מצבים שבהם כדאי להתעקש על שימוש במכשיר המתקדם ביותר בתחום הדימות הרפואי. בפרט מומלץ להגיע למכון MRI במצבים הבאים:

  • כאבים כרוניים בגב העליון – כאב שנמשך 3 חודשים או יותר מחייב בירור יסודי ומעמיק של המקור שלו.
  • כאבים עזים בגב התחתון – לפי סטטיסטיקות עדכניות 9 מכל 10 בני אדם יחוו כאב ברמה כזו או אחרת בגב בנקודת זמן כזו או אחרת. כשהכאב משמעותי ועלול להוביל להגבלת יכולת התנועה, בדיקת MRI של עמוד השדרה תאפשר לרופא המטפל להבין מדוע הוא נוצר ואיך לאיין אותו.
  • כאבים בצוואר – הסיבה לכך שנדרשת בדיקה של הגב גם כשהכאב הוא בצוואר היא החיבור העצבי בין שני איברים אלה, כך שמצוקה בגב, ובפרט בעמוד השדרה הצווארי, עלולה לבוא לידי ביטוי גם בכאבים בצוואר.
  • נימול בגפיים – ישנם מסלולים עצביים שמובילים גם מהגב אל הגפיים השונות, כך שנימול הוא במקרים רבים תוצר של פגיעה בחוט השדרה וסיבה חשובה לעבור MRI עמוד שדרה.
  • פריצת דיסק – פגיעה נפוצה במיוחד, ובפרט בחלק התחתון של עמוד השדרה. הסבר מפורט על פריצות דיסק ועל ההשלכות שלהן בהמשך.
  • דלקות או זיהומים בעמוד השדרה.
  • הכנה לקראת ניתוח – כשישנו צורך בביצוע ניתוח בחלק כזה או אחר של הגב המנתח זקוק לתמונת מצב מפורטת ככל האפשר, כך שיוכל לתכנן את ההליך הכירורגי ולבצע אותו מבלי לסכן את עמוד השדרה של המנותח/ת.
  • גידולים סרטניים – כשישנו חשד לקיומו של גידול סרטני לאורך עמוד השדרה, או כשכבר נמצא גידול שכזה וכעת רוצים לבדוק האם הוא גדל או קטן, פתרון הדימות האופטימלי הוא MRI (אם כי במקרים מסוימים גם CT עמוד שדרה יכול לספק את הממצאים הרצויים).

כיצד מתבצעת בדיקת MRI בעמוד השדרה?

מכשירי MRI הם למעשה שדות מגנטיים עוצמתיים. הנבדקים מוכנסים לתוך המכשיר בשכיבה על מיטה, וכשהם בתוך החלל הסגור של המכשיר משוגרים אל הגב גלי רדיו. בתוך השדה המגנטי החזק גלים אלה משפיעים על תנועת מולקולות המים בגוף, וזו נמדדת על-ידי המכשיר והופכת מאוחר יותר – בעזרת פענוח מקצועי – לתמונת מצב מדויקת של עמוד השדרה על מרכיביו השונים.

כדאי לדעת שהבדיקה לא כרוכה בחשיפה לקרינה שעלולה להיות מסוכנת ובנוסף היא אינה פולשנית כך שהנבדקים לא חשים כאב. כן תיתכן אי נוחות מסוימת בגלל השהות בתוך חלל סגור יחסית קטן ובשל הרעש שיש בו (בגלל פעולת המכשיר) – אבל במרבית המקרים אפשר להסתגל למכשיר וישנם גם פתרונות למי שלחוץ במיוחד (פירוט בהמשך). הבדיקה נמשכת בין חצי שעה לשעה, בהתאם למאפיינים הספציפיים של הנבדק/ת ולמידע שהרופא המטפל זקוק לו.

בהקשר זה כדאי לדעת שעמוד השדרה כולל 3 אזורים עיקריים:

א. עמוד השדרה הצווארי – 7 חוליות שתפקידן הוא לאפשר לנו את התנועה הסיבובית של הראש ובנוסף הן מחזיקות את הראש.

ב. עמוד השדרה החזי – 12 חוליות שמחוברות לצלעות. בזכותן אנחנו יכולים להתמתח.

ג. עמוד השדרה המותני – 5 חוליות שנושאות את המשקל של החצי העליון של הגוף וממוקמות במקביל למותניים.

בנוסף ישנם גם הסקרום (העצה) ועצם הזנב. בהתאם לסוג הכאבים ולמיקום שלהם נקבע הסוג הספציפי של בדיקת ה-MRI שמבוצעת.

MRI עמוד שדרה לאבחון פריצת דיסק

עמוד השדרה מורכב כאמור מחוליות. בין כל שתי חוליות ישנן רקמות סחוסיות בצורה של טבעת, או אם תרצו דיסק ומכאן המונח “פריצת דיסק” – מצב שבו המעטפת של הטבעת נקרעת עקב שחיקה מתמשכת וכתוצאה מכך החומר הצמיגי שבתוך הדיסק, חומר שבולם זעזועים ומגן על חוליות עמוד השדרה, יוצא החוצה. לאחר שאותו ג’ל יוצא מהדיסק, הוא לוחץ על תאי עצב בתוך חוט השדרה (שעובר לאורך עמוד השדרה), והלחץ הזה מייצר כאבים גם בגב התחתון וגם ברגליים (כאמור כאבי גב מקרינים גם לגפיים). במצבים מסוימים הלחץ על שורשי העצבים גורם גם לפגיעה בשליטה על הסוגרים, ובכל מקרה חשוב כמובן לאבחן בהקדם האם אכן מדובר בפריצת דיסק ואם כן היכן היא התרחשה.

המקום המועד ביותר לפורענות הוא ליד חוליה L5 שהיא החוליה המותנית התחתונה ביותר. הפריצה יכולה להתרחש בינה לבין L4 שמעליה או בינה לבין S1 שמתחתיה (החוליה העליונה של העצה). הסיבה לפריצת דיסק היא כאמור שחיקה מתמשכת של הסחוסים, וזו נגרמת עקב עודף משקל, עבודה פיזית מאומצת מאוד, יציבה לא נכונה (כפופה מדי) וישיבה ממושכת מדי יום. תשומת לב לכל אלה מפחיתה את הסיכון לפריצת דיסק. אם כבר מתרחשת פגיעה זו, חשוב כאמור לאבחן ולטפל מידית כדי שהמצב לא יחמיר.

בדיקות MRI עמוד שדרה לילדים

עבור ילדים בדיקת MRI עמוד שדרה נדרשת בשני מצבים עיקריים: מלפורמציה מולדת של חוט השדרה ועקמת.

עקמת – תופעה שאינה נדירה כפי שנהוג לחשוב, 1 מכל 200-300 ילדים סובל ממנה – גורמת לעמוד השדרה להיות נטוי. אמנם כל עמוד שדרה מתאפיין בעקמומיות מסוימת, אבל במקרים של סקוליוזיס (זהו המונח הרפואי לעקמת) הסטייה משמעותית מאוד. בדרך כלל המקור לכך הוא גנטי וניתן להבחין בתופעה החל מגיל 10, בעיקר אצל בנות. בעקמת בינונית (סטייה של עד 40 מעלות) אפשר לטפל עם חגורות ייעודיות ובמקרים של עקמת חמורה ככל הנראה יומלץ על ניתוח.

המצב השני שעבורו מומלץ MRI לילדים נקרא חוט שדרה עגון – חוסר יכולת של חוט השדרה לצמוח כראוי בגלל שהוא מקובע אל החוליות התחתונות. מלפורמציה זו הינה מולדת וניתן לזהותה מיד אחרי הלידה.

מקרים נוספים שבהם ייתכן צורך ב-MRI עמוד שדרה לילדים הם ספינה ביפידה (מצב שבו חלק מהחוליות בעמוד השדרה פתוחות והעצבים מתבלטים מהן החוצה) וחשד לטרשת נפוצה (מחלה כרונית שפוגעת במערכת העצבים המרכזית ובפרט בחוט השדרה באזור של עמוד השדרה הצווארי).

מידע כללי אודות בדיקות MRI

מספר מכשירי ה-MRI בארץ ביחס לגודל האוכלוסייה נמוך בהשוואה למדינות מפותחות אחרות. בהתאם עלולים להיות תורים ארוכים לבדיקות השונות שמבוצעות בעזרתם כולל כמובן זו של עמוד השדרה. בהתאם ההמלצה היא לא להתמהמה ואם ישנו חשד לבעיה שמחייבת אבחון מדויק לפנות מיד לרופא שייתן לכם הפניה ל-MRI.

עבור אנשים שחוששים מהשהות הממושכת יחסית בתוך החלל הסגור ישנם כמה פתרונות אפשריים – החל מדמיון מודרך דרך תרופות הרגעה ועד מעבר ה-MRI תחת הרדמה מלאה אם אין שום ברירה אחרת. במקרים אלה נדרשת התאוששות מסוימת אחרי הבדיקה עד להתעוררות מלאה. בשאר המקרים ניתן לחזור לשגרה הרגילה תוך זמן קצר מאוד מרגע היציאה מהמכשיר.

מבחינת הכנות לבדיקות MRI, הדגש העיקרי הוא להגיע עם בגדים שאין בהם חלקים ממתכת וגם אל תכשיטים, סיכות, מטבעות, מפתחות ועוד פריטים שעלולים להיות מושפעים מהשדה המגנטי החזק. גם את כרטיסי האשראי כדאי להשאיר מחוץ למכשיר.

עוד כדאי לדעת שבחלק מבדיקות ה-MRI הנבדקים מקבלים זריקה של חומר בשם גדוליניום. זהו חומר ניגוד שהופך את ממצאי המכשיר לברורים יותר ונוחים יותר לפענוח. באופן כללי לאיכות הפענוח יש חשיבות עצומה ובמקרים מסוימים כדאי להיעזר גם בשירות של חוות דעת שנייה או פענוח MRI פרטי – בהקשר זה כדאי לזכור שכל פספוס של פריט מידע עלול להיות משמעותי מאוד, ולהוביל למצב שבו ישנה בעיה והיא לא מאובחנת, או להפך, הרופא המטפל עלול לחשוב שישנה פגיעה מסוימת גם אם היא לא קיימת באמת וכתוצאה מכך האדם יעבור טיפול מורכב ואולי אפילו כואב לשווא. נוירוכירורג בכיר ומנוסה יבטיח אבחון מושלם וטיפול אופטימלי לעמוד השדרה.

MRI עמוד שדרה

MRI לילדים

MRI של עמוד השדרה היא הבדיקה הבטוחה ביותר והמדויקת ביותר במקרים שבהם נפגע עמוד השדרה – פגיעה שעקב תפקידו המרכזי של חלק זה בגופנו, עלולה להיות כואבת עד מאוד ולגרום לירידה ניכרת באיכות החיים.

מתי מומלץ לפנות לבדיקה אמ אר אי לילדים?

  • במקרה של כאבי גב מתמשכים ובעיקר חזקים, וכשבדיקות אחרות כשלו מלאתר את הגורם לכאבים.
  • במקרים של פריצות דיסק.
  • בכל מקרה שבו נפגע חוט השדרה (חלק משמעותי של מערכת העצבים המרכזית העובר בתוך החוליות של עמוד השדרה)
  • כשמסיבה זו או אחרת נוצר חשד כי קיים גידול בעמוד השדרה.
  • במקרים של חשד לזיהום בחוט השדרה או באחת החוליות (כאבי גב המלווים בחום גבוה הם אינדיקציה בולטת לכך).
  • במצב הנקרא "אוטם בחוט השדרה" (מצב מסוכן שעלול להוביל לשיתוק בכל 4 הגפיים או "רק" בשתי התחתונות).
  • כשקיימות הפרעות נויורלוגיות שעלולות לנבוע מבעיה הקשור לעמוד השדרה (למשל, נימול בגפיים).

הבעיות המתגלות בבדיקת MRI עמוד השדרה

ישנן שתי בעיות עיקריות אותן מנסים לאבחן באמצעות הסריקה:
1. בלט דיסק – הדיסק הוא מעין טבעת העשויה סחוסים. מטרתו היא להפריד בין החלויות השונות של עמוד השדרה ולבלום את השפעת הזעזועים שחווה גופנו ובכך להגן על החוליות הכל כך חיוניות)
2. היצרות התעלה של חוט השדרה – כשהתעלה הופכת צרה יתר על המידה, היא לוחצת על חוט השדרה וגורמת לכאבים, הפרעות נוירולוגיות ודלקות שונות.

לפרטים ושאלות: